Som rurals som de muntanya

Donem resposta a les situacions de discriminació i soledat

El projecte “Som Rurals, Som de Muntanya” (SR-SdM) impulsat per la Federació ALLEM en col·laboració amb l’Associació TALMA i amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, busca apropar els serveis a les persones que viuen en territoris rurals i avançar cap a uns serveis més personals, individualitzats i adaptats al lloc on viuen les persones. Aquesta iniciativa s’adequa al II Pla Estratègic de serveis socials 2021 – 2024 i intenta contribuir a fer real i efectiu l’exercici dels drets de les Persones amb Discapacitat que viuen en comarques rurals i de muntanya de les comarques de la província de Lleida, com es reconeixen a la Convenció de la ONU.

S’ha detectat un augment de les situacions d’aïllament i solitud en persones amb discapacitat en els territoris rurals i de muntanya de la província de Lleida. Per aquest motiu, el projecte busca evidenciar la desigualtat i discriminació i desplegar un suport social de proximitat. SR-SdM pretén treballar des de la innovació en el procés de transformació dels suports socials per a persones en situació de vulnerabilitat, ja sigui per discapacitat, problemes de salut mental o altres causes d’exclusió social, que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament de viure en territoris rurals o de muntanya.

L’objectiu és donar veu a la realitat que viuen les persones vulnerables en entorns rurals i respondre a les situacions de discriminació i solitud que experimenten les persones amb discapacitat en aquests entorns.

La Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida hi participa per mitjà de la realització d’un estudi per a evidenciar la realitat i les dades actuals. L’estudi s’ha dut a terme a través de tres fases:

  • Fase I. Model d’intervenció i metodologia de treball.
  • Fase II. Diagnosi de les necessitats de les persones beneficiàries.
  • Fase III. Propostes de millora dels serveis socials de suport.

Durant el 2023 es va abordar la primera fase, amb diverses sessions de formació i estudi del context. Està previst que, durant el 2024, es comenci amb la segona fase per començar a treballar amb les persones i les seves necessitats.

Tota la informació resultant permetrà crear una base d’evidències i dades per a traslladar a l’Administració quina és la realitat de les persones en els territoris rurals objecte d’estudi i com es poden resoldre aquestes situacions de vulnerabilitat, amb l’objectiu de produir canvis en els serveis socials normatius actuals.